Το δευτερόλεπτο που με κοίταξε στα μάτια

Περνούσαν από μπροστά μου τρέχοντας χωρίς σταματημό, το ένα πίσω από το άλλο αδιάκοπα. Περνούσαν, περνούσαν, περνούσαν, κι εγώ τα κοιτούσα χωρίς να τα βλέπω, μονάχα μια ζαλάδα από την κίνησή τους, χωρίς να σκέφτομαι ούτε πού πάνε ούτε από πού έρχονται.

Ξαφνικά ένα σταμάτησε. Έτσι απλά, χωρίς λόγο. Τα υπόλοιπα που ακολουθούσαν σκουντούφλησαν πάνω του, δημιουργήθηκε μια φασαρία, μια γκρίνια, αλλά ευτυχώς τα πράγματα ηρέμησαν και όλα περίμεναν την επόμενη κίνηση εκείνου του πρώτου που είχε σταματήσει.

Τη στιγμή εκείνη ένιωθα πως ο χρόνος είχε σταματήσει. Και τότε, αργά-αργά, εκείνο το δευτερόλεπτο γύρισε και με κοίταξε.

Ξαφνιάστηκα.
– Τι με κοιτάς; του λέω.
– Σε ενοχλεί; μου λέει.
– Δεν καταλαβαίνω γιατί με κοιτάς.
– Κάποιος πρέπει να σε κοιτάξει. Εσύ έχεις ξεχάσει να αντικρίζεις τον εαυτό σου εδώ και μήνες. Κάθεσαι σα χαμένος και κοιτάς εμάς που τρέχουμε. Τι το σπουδαίο βρίσκεις σε αυτό;
– …
– Γι’ αυτό σου λέω. Εμείς ερχόμαστε από το ποτέ και πάμε στο ποτέ, ερχόμαστε από το πάντοτε και πάμε στο πάντοτε, μην το ψάχνεις, μπερδεμένη ιστορία. Εσένα όμως ο χρόνος σου είναι πεπερασμένος, δεν έχει νόημα να τον σπαταλάς χαζεύοντας τα δευτερόλεπτα που τρέχουν.
– Μα δεν προλαβαίνω να κάνω κάτι άλλο! διαμαρτυρήθηκα.
– Ντροπή λίγο! συγχύστηκε. Μα δεν καταλαβαίνεις πως ακριβώς η δικαιολογία σου δείχνει το σφάλμα σου; Πως δείχνει πόσο έχεις μπερδευτεί; Πρόσεξέ με λίγο. Εμείς τρέχουμε είτε μας κοιτάς είτε όχι. Ούτε μας βοηθάς, ούτε μας ενοχλείς, ούτε μας εμποδίζεις, ούτε μας επηρεάζεις. Κατανοητό;
– Ννναι…
– Ωραία. Άρα δεν έχει νόημα να μας κοιτάς. Το είπαμε και το ξαναλέμε, μπας και το συνειδητοποιήσεις. Ακόμα κι αν έχεις κουραστεί τόσο ώστε το μόνο ξεκούραστο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μας παρακολουθείς να φεύγουμε, τότε πρέπει να σκεφτείς αν αξίζουν τα πράγματα που σε κουράζουν, κι αν αξίζει να μην έχεις αντοχή για κάτι άλλο.
– Τώρα δηλαδή σταμάτησες μπροστά μου για κήρυγμα;
– Έλα, δε θέλω γκρίνιες. Σου λέω αυτά που θα ήθελες να σου έχεις πει αλλά όλο αμελείς. Να, πάρε κι αυτό.
– Ένας καθρέφτης;! Τι να τον κάνω; Και πού στο καλό τον βρήκες;!
– Άσε το πού τον βρήκα. Όπου θέλω τον βρήκα. Για κοιτάξου λίγο στον καθρέφτη. Είναι μούτρα αυτά;
– Για σε παρακαλώ!
– Μην παρακαλάς! Θυμήσου από πότε έχεις να σε δεις, κι από πότε έχεις να σου μιλήσεις. Αυτός ο καθρέφτης δεν είναι παρά μια υπενθύμιση. Λοιπόν, βαρέθηκα να στέκομαι εδώ πέρα, έχουν μαζευτεί και τόσοι ανυπόμονοι συνάδελφοι, σα στάση λεωφορείου έχουμε καταντήσει. Φεύγω και μην ξεχνάς όσα σου είπα.

Και φσσσσστ! εξαφανίστηκε σα σίφουνας από μπροστά μου, με τα υπόλοιπα δευτερόλεπτα να το ακολουθούν όπως και πριν· τρέχοντας τρέχοντας τρέχοντας…

…κι εγώ τα κοιτούσα χωρίς να τα βλέπω, μονάχα μια ζαλάδα από την κίνησή τους, χωρίς να σκέφτομαι ούτε πού πάνε ούτε από πού έρχονται…

…μόνο που, να, έχω αρχίσει να κοιτάζω πότε-πότε τον καθρέφτη, και προσπαθώ να αρχίσω και πάλι να μου μιλάω, μήπως και γλιτώσω. Κι όλα αυτά χάρη σε εκείνο το δευτερόλεπτο που με κοίταξε στα μάτια.


Αν και δεν πρόκειται για την αφορμή, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η απάντηση στην ερώτηση της Αγαδίρ.

Advertisements

3 Responses to Το δευτερόλεπτο που με κοίταξε στα μάτια

 1. Ο/Η sickwitchman λέει:

  I was looking back to see, to see you looking back at me, to see me looking back at you… Πολύ καλό…

 2. Ο/Η Αγαδίρ λέει:

  Επιτέλους! Κοιταχτήκαμε ξανά! Συγκεντρώσου στα δικά σου και συνέχισε!

 3. Ο/Η dizzydream λέει:

  sickwitchman, ευχαριστώ!

  Αγαδίρ, όντως επιτέλους! Θα προσπαθήσω :ο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: