Παραίσθηση σώματος

Πάθηση κατά την οποία ο ασθενής δεν έχει συναίσθηση του όγκου τού σώματός του. Προσβάλει ενήλικες ανεξαρτήτως φύλου. Διακρίνεται σε «παραίσθηση-μεγέθυνση» και «παραίσθηση-σμίκρυνση».

Κατά την «παραίσθηση-μεγέθυνση» ο ασθενής νομίζει ότι καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από όσο στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μετακινείται με δυσκολία φοβούμενος ότι θα χτυπήσει ανθρώπους ή αντικείμενα.

Κατά την «παραίσθηση-σμίκρυνση» ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι το σώμα του είναι λιγότερο ογκώδες από όσο στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να καταλάβει χώρο μικρότερο από αυτόν που χρειάζεται, χωρίς να αντιλαμβάνεται το λόγο της αποτυχίας του.

Αμφότερες οι καταστάσεις θεωρούνται επικίνδυνες: α) η «παραίσθηση-μεγέθυνση» κυρίως για τον ασθενή ο οποίος κυριεύεται από το άγχος ότι δεν υπάρχει μέρος στο οποίο μπορεί να χωρέσει (να σταθεί, να καθίσει, να ξαπλώσει κτλ), β) η «παραίσθηση-σμίκρυνση» κυρίως για όσους βρίσκονται κοντά στον ασθενή, αφού με τη συμπεριφορά του μπορεί να τους τραυματίσει ή να τους οδηγήσει στην ασφυξία χωρίς να το αντιληφθεί.

Ενδιαφέρον θεωρείται το γεγονός ότι η παραίσθηση σώματος επηρεάζει μόνο την κινητική λειτουργία τού ασθενούς και όχι τη διατροφική, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να οδηγήσει σε ανορεξία ή βουλιμία.

Στα αστικά κέντρα η παραίσθηση σώματος είναι ιδιαίτερα ορατή σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου εξάλλου έχουν γίνει και οι περισσότερες παρατηρήσεις των ασθενών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει προτεραιότητα στην έρευνα περί της «παραίσθησης-σμίκρυνσης» θεωρώντας ότι αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο. Συνεργάζεται δε με τους οργανισμούς διαχείρισης συγκοινωνιών σε διάφορες χώρες, ώστε τα καθίσματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι ολοένα και στενότερα, παρακολουθώντας την αντίδραση των ασθενών.

Η αντιμετώπιση της νόσου βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και τα στοιχεία που υπάρχουν δεν είναι ανακοινώσιμα. Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Εάν γνωρίζετε άτομα που ενδεχομένως χρειάζονται υποστήριξη σχετικά με την παραίσθηση σώματος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τα κατά τόπους υγειονομικά κέντρα.

Πηγές: Wikipedia: Body paraesthesia, WHO: Body paraesthesia (activities, reports, cooperating partners).

Advertisements

3 Responses to Παραίσθηση σώματος

 1. Ο/Η deadend mind λέει:

  εγώ πάσχω από «παραίσθηση-σμίκρυνση», και μάλιστα βαριάς μορφής, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στα μικρά δαχτυλάκια των ποδιών μου ;)

 2. Ο/Η dizzydream λέει:

  Ύστερα από πολυήμερη έρευνα αγοράς, η πρόταση είναι η εξής: στα καλά φαρμακεία και στα ορθοπεδικά καταστήματα κυκλοφορούν πέδιλα, σαγιονάρες, και λοιπά θερινού στυλ υποδήματα, στα οποία βρίσκονται προσαρμοσμένοι παραμορφωτικοί φακοί (για λόγους μάρκετινγκ αναφέρονται ως «επιμορφωτικοί φακοί») επάνω από τα δάχτυλα των ποδιών, με αποτέλεσμα ο ασθενής να καταλαβαίνει τον πραγματικό όγκο του.

  Προσοχή: Να μη χρησιμοποιηθούν χωρίς συνταγή γιατρού. Για την εφαρμογή τους πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο. Μακριά από μικρά παιδιά, περιέχουν μικρά μέρη που μπορεί να καταπιούν. Διατίθενται και με γυαλιά ηλίου. Σπεύσατε, τελευταία κομμάτια θερινής κολεξιόν!

 3. Ο/Η deadend mind λέει:

  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!
  :)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: